image 495U Plaškom je 10. srpnja prvi puta održana proslava Dana Nikole Tesle prigodom 160. obljetnice njegova rođenja.

Događaj su zajednički organizirali udruga Slobodna škola i Savjet za projektne i druge aktivnosti u razvoju zajednice Općine Plaški. Premda je priprema ovog događaja krenula po principu ''idemo probati'', pokazalo se da je to bio pun pogodak.

Odaziv je bio iznad očekivanja, a sve što se u Plaškom odvijalo dobilo je pohvale od mnogobrojnih gostiju. Nazočili su načelnik Općine Krnjak Dejan Mihajlović, načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić, dogradonačelnik Grada Ogulina Mićo Zatezalo te dožupan Karlovačke županije i predsjednik SKD Prosvjeta Siniša Ljubojević.

Članovi SKD Prosvjeta pododbor Ogulin izveli su nekoliko plesnih i pjevačkih točaka iz svog repertoara i pokazali ljubav prema folkloru u mladim godinama. Informativnu konferansu koja je gledatelje upoznala s poveznicama Plaškog i obitelji Tesla upotpunili su kreativni i na trenutke vrlo komični prizori Teslina života kroz oči i u izvedbi učenika OŠ Plaški koji su u trodnevnom radu s kazališnom pedagoginjom Majom Kovač iznjedrili predstavu koja je nasmijala dupkom punu dvoranu Doma kulture.

Izložba radova Ateljea Janja Gora, velikih platna Leonarda Lesića,hobističkih radova od prešanog bilja i ručnih radova iz plaščanskih ormara, posjetiteljima je upotpunila boravak u Plaškom.

Mini sajam lokalnih proizvođača sira, meda, pira, heljde, kozmetike i proizvoda od lavande značio je mogućnost kušanja autentičnih proizvoda. Lokalno Dobrovoljno vatrogasno društvo za ovu je prigodu pripremilo odličan grah u kojem su posebno užuvali gosti iznenađenja, akrobatska grupa iz Kenije koja je upravo u Plaškom u posjetu Zajednici subivanja. Uz njih su prisutne zabavili i uvijek atraktivni Akrofunkersi iz Zagreba. Izravan povod svim ovim događanjima bilo je obilježavanje 160. obljetnice rođenja Nikole Tesle. image 496

Plaški je tako dobio Tesla HotSpot ploču u sklopu turističke rute Cro Tesla Tour koja je osmišljena sklopu projekta Teslin svijet autorice Andreje Stalcar Furač iz udruge Novi Svijet-Ka urbani. Ploču je u otkrila Dragana Bolješić Knežević, predsjednica udruge Slobodna škola koja je inicirala uključivanje Plaškog u priču o Tesli u Hrvatskoj.

Rad na pripremi informacija za Cro Tesla Tour i postere koji su izrađeni i koji će biti trajno izloženi u pristoru udruge Slobodna škola u Plaškom potpisuje član udruge Željko Mačić, dok je Leonard Lesić odgovoran za vizualni identitet.

 

201607111201607112

201607113201607114

201607115

201607116